Tittut-leken

Man kan tro att styvsyrran är mänsklig - hon älskar att leka Tittut.

I en kattbok kanske man skulle hitta följande:

"Tittut – den roliga leken som lär katter något viktigt.
Man gömmer sig någonstans och så viskar någon ”Tittuuut!”. Ofta spinner katterna av glädje och smyger längre in för att gömma sig. Sakta byggs spänningen upp igen. Och igen. För tittut är en lek man kan leka länge.

– Det här är jätteroligt för de flesta katter. Överraskningsmomentet är så kul, samtidigt som repetitionerna gör att de kan förutse vad som ska hända, säger katt-förstå-sig-på-aren Katta Spinnare.

Under lekens gång lär sig katten att husse eller matte finns även när de inte syns. De försvinner en stund, men kommer alltid tillbaka.

– Tittutleken handlar om samspel, trygghet och tillit, säger Katta Spinnare. Det viktiga är att anpassa sig efter kattens humör och tempo. Märker man att katten blir skrämd får man ta det lite lugnare eller fortsätta någon annan gång.

Många hussar och mattar börjar tidigt. I början kanske de inte ens låter katten gömma sig, utan springer själva och gämmer sig, för att sedan titta fram och klappa katten.

Nästa steg är att lägga handen eller ett tygstycke över katten en kort, kort stund och därefter lyfta bort det. När katten har blivit lite större, 7–8 månader eller äldre, kan de gömma sig själva.

Efter ytterligare en tid kan katten gå eller krypa in bakom en gardin eller i en papperspåse med en kittlande förhoppning om att husse eller matte ska komma efter och leta. Och vips har tittut-leken utvecklats till kurragömma. "

Tihi!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0